A házi tejről

A tej élet, erő, egészség. Nem szeretném untatni mennyi vitamin, fehérje, energia, kálcium, és sok egyéb egészséges alkotóeleme van, inkább azt emelném ki, miért inkább a Házi tej a bolti tej helyett.

A bolti tejeket több tejtermelő jobb vagy rosszabb minőségű tejéből keverik össze. Ezt a tejet fölözik, homogenizálják, elvesznek belőle, hozzáadnak dolgokat, és így kapunk egy „minőségét megőrzi a kályha mellett tárolva három hónapig” feliratú tejszerű dolgot.
A mi tejünk 1, azaz egy tejtermelő azonos fajtájú teheneitől származik. A kimért tejünk nincs sem hőkezelve, sem homogenizálva, a minőségellenőrzésen kívül semmilyen eljárásnak nincs alávetve, így a zsírtartalma is jóval 3,6 fölötti, „ahogy a tehénből kijön”. Itt szeretném megjegyezni, hogy ÁNTSZ előírás, hogy az ilyen tejet csak forralás után szabad fogyasztani. A tej zárt rendszeren keresztül jut el Önhöz, levegővel nem érintkezik, így nincs semmilyen mellékszaga, mellékíze.

A zacskós tej a kimért tejtől csak annyiban különbözik, hogy minimálisan pasztőrözik és beállítják a zsírtartalmát. Ízre nagyon közelít a kezeletlen tejhez, de árban jóval kedvezőbb. Ezt a tejet nem kell felforralni, mindennapi fogyasztásra ezt ajánljuk.

A kimért tej szavatossága 3 nap, a zacskós tejé pedig 5 nap, de miért kellene ennél több, ha akár minden reggel friss tej lehet a kerítésére akasztva!

 


";